vineri, 13 februarie 2015

Conchiglioni

Am facut-o si pe asta! Conchiglioni. Ma amuza ca am reusit in sfarsit sa retin denumirea ;)) Le tineam in dulapul de pe balcon de multa vreme pentru ca nu stiam cum se prepara si nici nu m-a interesat prea tare sa aflu. Dar cu un sot insistent n-am avut incotro si am scotocit internetul asta pana am gasit ceva sa-mi placa, dupa mai multe tentative.
M-am inspirat din reteta de aici, mie nu mi-au iesit la fel de colorati, puteam sa mai pun ceva rosii, dar au fost foarte gustosi. Data viitoare n-am sa mai fac sos bechamel (pana la urma e o faina fiarta in lapte :P ) ci am sa fac un sos din suc de rosii si smantana, care la noi in familie are mare succes si pe care il folosesc la caneloni.
Am mancat conchiglioni cu ketchup de casa, smantana (dl.sot) si muuuult, muuuuuult parmezan. Imi place atat de mult parmezanul incat il mananc gol.
Dupa parerea mea, caneloni, lasagna, conchiglioni sunt variatiuni pe aceeasi tema, italienii astia chiar se pricep sa inventeze paste, dar cu putina inventivitate poti sa-ti dai impresia ca mananci mereu altceva ;))
 Azi e zi de post, stiu, daca v-am ispitit imi cer ieratre dar poate v-am dat si o idee pentru lasatul secului de carne pentru postul Pastelui.:)

miercuri, 11 februarie 2015

Roșii uscate, în ulei de măsline

Nu mai stiu unde am vazut sau de unde am auzit prima oara de rosii deshidratate, in ulei de masline. Cred ca de la Paprika TV. Am facut si noi, mai ales ca avem si deshidrator de legume-fructe, dar nu am urmat o reteta, am facut cum ne-a trasnit prin cap.
 Am folosit rosiile noastre de la tara, nu cherry, dar am cautat sa fie mai mititele, le-am taiat felii subtiri si le-am deshidratat. Apoi le-am pus in borcanele si am ales trei variante de arome : prima varianta doar cu aromatice (busuioc, cimbrisor, oregano - crescute pe balcon sau la tara), a doua doar cu usturoi, a treia cu ambele (armatice+usturoi). Nu-mi amintesc sa fi pus sare.
 Peste toate astea am pus ulei de masline pana s-au umplut borcanele. Pentru pretul mare pe care il are uleiul de masline, am folosit cam mult dar asta nu trebuie sa va sperie pentru ca se poate refolosi la o salata sau pe bruschete, etc. Nu e un ulei compromis.
Daca nu aveti deshidrator puteti sa uscati rosiile in cuptor, aproximativ 2-3 ore. Pe tava se pune hartie de copt, usa cuptorului se lasa intredeschisa, cuptorul trebuie sa aibe o temperatura mica si sa fie incins.
Puteti manca rosiile astfel preparate, alaturi de o friptura sau chiar pentru brusche.

sâmbătă, 7 februarie 2015

Jurnalul unei femei simple - 8

✿ Pentru azi...
sambata, 7 februarie
✿ Pe fereastra...
doar gri
✿ Sunt recunoscatoare...
pentru sanatate.
✿ In bucatarie...
curat. In cuptor saleuri.
✿ Sunt imbracata...
simplu, de casa.
✿ Mesteresc...
nimic, pentru ca nu am chef.
✿ Intentionez...
sa aprofundez cursurile foto-on line. Le-am descoperit de curand si sunt promitatoare.
✿ Ma intreb...
acum am o singura intrebare, majora, in capsorul meu. Si astept!
✿ Citesc...
acum nu citesc nimic, abia daca mai citesc bloguri.
✿ Sper...
speram sa vina primavara mai repede dar s-a intors iarna :(
✿ Astept cu nerabdare...
astept. Nu neaparat cu nerabdare.

✿ Invat...  
 sa fac fotografii (din ce in ce) mai bune.
✿ In casa...
foarte curat si cald.
✿ Ma gandesc...
...si ma tot gandesc...
✿ Ascult...
mai nimic, e liniste. Se aude vag televizorul.
✿ Un citat preferat pentru azi...
nu am dispozitia necesara sa pun niciun citat. Na!
✿ Unul din lucrurile preferate...
cizmele de cauciuc. Cat de multe, niciodata destule :))
✿ Cateva planuri pentru saptamana care urmeaza...
sa invat
✿ O fotografie de azi...de fapt doua
Cerul de azi, vs.
cerul de saptamana trecuta.

marți, 27 ianuarie 2015

Fondue

I-am putea spune ca a fost un fel de mancarea saracului, devenita intre timp specialitate culinara.
O mancare simpla, care a aparut in Elvetia-Austria, ca o necesitate, pe principiul "decat sa aruncam, mai bine reinventam". Mai multe feluri de branza, invechite, intarite, usturoi si putin vin, se topesc incet, amestecand continuu pana obtinem o crema de branza. Asa ar suna in mare, reteta de fondue. Dar noi traim in alte vremuri si mai practic este sa cumparam de la hipermarket, ceea ce am facut si noi ;))
Am cumparat o cutie si initial am crezut ca e prea putin pentru 4 persoane, dar am zis "asta e, ne facem pofta". Surpriza! A fost destul, chiar ne-am saturat.
Se prepara extrem de simplu, de preferat este sa folosim o tigaie de ceramica, sau ideal este sa folosim un recipient special pentru fondue, ca cel din imagine Si nu-i moft, va explic imediat de ce.
Sursa foto
Cum ziceam, am cumparat o cutie cu fondue, am pus continutul intr-o tigaie de ceramica si am incalzit-o la foc moale, timp de aproximativ 5 minute, amestecand continuu. Noi am mancat cu crutoane, simple sau cu aromatice, si cu bucatele de muschilet. Combinatia  fondue+carne nu ne-a placut, ni s-a parut grea. Pe viitor vom manca doar cu crutoane.
 Asa arata fonduul incalzit, si cum spuneam mai sus, bun ar fi un recipient special care sa mentina crema calda, pentru ca eu l-am incalzit de trei ori ;))
Nu am reusit sa fac fotografii in timpul mesei, mi-ar fi placut sa va arat cum se intiiiiiinde branzica, dar eram prea preocupata sa mananc pentru ca la mine este irezistibila toata mancarea "alba" ;))
V-am convins, o sa incercati si voi?

sâmbătă, 24 ianuarie 2015

Salată...fără nume

Nu e o reteta ci o idee, in functie de preferintele culinare si de imaginatie. Pana la un punct este o reteta de post, dar daca punem si ceva carnita este o reteta de frupt.
  • Ingrediente: varza de China
  •  fenicul - l-am folosit/mancat pentru prima oara si ne-a placut.
  •  rosii cherry
  •  ceapa rosie, n-am vrut alba pentru ca are gustul prea intens
  • crutoaneeee, paine taiata cubulete mici, coapte in tigaie cu putin, putin ulei de masline, sare, piper, putina boia dulce (boiaua noastra dulce e cam iute, iar cea iute e foooarte iute ;)) ) oregano si busuioc din belsug, 
  • bucatele de bacon copt, taiat in felii subtiri.
  •  Toate ingredientele se amesteca ca la orice salata, impreuna, bineinteles cu dresingul din ulei, otet balsamic si sare. 
Am mancat-o asa, simpla, fara altceva alaturi, o fripura sau alt fel de mancare.
In timpul prepararii am avut si asistenta, una bucata catel curios sau pofticios, cred ;))

vineri, 16 ianuarie 2015

Bucurii simple

Da, stiu ca nu trebuie sa ne lipim sufletul de cele pamantesti, dar am si eu slabiciunile mele, ca tot omul. Nu sunt amatoare de lux, mi se pare ca trebuie sa fii putin scortos sa poti trai asa - nu ca ar fi rau, dar nu mi se potriveste mie. In schimb, imi plac obiectele aparent simple si neinsemnate, dar care imi dau o stare de bine, de tihna, de confort, de cozy :) Pe unele mi le-am cumparat singura, dar mare parte sunt primite cadou de la oameni, prieteni dragi, deci valoarea lor e cu atat mai mare

Canile cu vacute, niciodata suficiente. Ba e loc si de niste pahare ;))
  Cosurile si cutiile pentru depozitat diverse. Nu m-as putea lipsi de ele.
  Cutiile de metal, mai multe dimensiuni si culori dar o singura utilitate : in ele imi tin tot ce-mi poate folosi la lucrul de mana, sub orice forma ar fi : tricotat, crosetat, decupaje & comp.
  Noua mea paturica. Fooooarte calduroasa, poate prea calduroasa ;)) si unde mai pui ca are si un nume. De fapt doua : Minilica, pentru ca are un desen cu Minnie, sau Caldurica, intelegeti de ce ;))
  Obiectele shabby : canuta mea cu trandafiri, ramele foto, si suport pentru cani.
  pff...o parte din colectia de vacute : fie de plus, fie pe o cutie de metal, stilizate.
  Mesajul de intampinare - Home sweet home - pe care vroiam sa-l pun la tara, dar l-as vrea si aici. Inca nu sunt hotarata.
Pe voi ce va ajuta sa transformati casa intr-un camin?

duminică, 11 ianuarie 2015

Jurnalul unei femei simple - 7



✿ Pentru azi...
sambata, 10 ianuarie
✿ Pe fereastra...
nu se mai vede nimic. E deja seara si am tras draperiile, dar se aude un caine latrand.
✿ Sunt recunoscatoare...
armonie.
✿ In bucatarie...
mai nimic. Am comandat pizza, am si mancat-o ;))
✿ Sunt imbracata...
simplu, de casa.
✿ Mesteresc...
deocamdata nimic dar am cateva idei.
✿ Intentionez...
sa lucrez handmade in fiecare zi cat de putin, dar sa lucrez
✿ Ma intreb...
cum de rezista animalele la geruri cumplite...
✿ Citesc...
acum nu citesc nimic.
✿ Sper...
ah...ce sper eu... Stiti cum e : ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa ti se intample!
✿ Astept cu nerabdare...
ziua de maine. Am primit invitatia, prin SMS, sa merg cu aparatul foto la biserica si nu stiu la ce sa ma astept.
✿ Invat...  
  sa nu mai judec.
✿ In casa...
atmosfera de sambata seara. Am mancat, acum fiecare face cam ce doreste. Eu am dorit sa scriu in jurnal.
✿ Ma gandesc...
daca mai vin geruri de -20 sau mai putin...brrr...
✿ Ascult...
sotul meu vorbeste la telefon si afla lucruri usor neplacute, imi dau seama din exclamari...
✿ Un citat preferat pentru azi...
"Daca am face toate lucrurile de care suntem capabili, ne-am uimi si pe noi insine" - Thomas Edison
✿ Unul din lucrurile preferate...
obiectele shabby chic :)
✿ Cateva planuri pentru saptamana care urmeaza...
sa invat
✿ O fotografie de azi...
Costica smotocind patura ca sa-si pregateasca culcus ;))

vineri, 9 ianuarie 2015

joi, 8 ianuarie 2015

Prajitura de joi a Octaviei...

...mda, exact asa se numeste si e foarte buna!
Si, cred, o idee excelenta pentru ce-i de facut cu cozonacul care nu s-a mancat de sarbatori.
Ingrediente:
  • 1 paine sau 1/2 cozonac uscat
  • 3-4 linguri unt sau margarina
  • 1 litru lapte (am folosit doar 500 ml si a fost suficient)
  • 3 oua
  • 3 linguri zahar
  • gem sau marmelada
Se taie painea sau cozonacul in felii subtiri si se unge cu unt, in strat subtire, fiecare felie. Intr-o tava unsa, si ea, cu unt se aseaza pe rand feliile cu partea unsa in jos.
Se infierbanta laptele cu zaharul si putina vanilie, se bat galbenusurile si se toarna peste painea/cozonacul din tava. Dupa ce s-a imbibat bine, se pune deasupra gemul si se pune tava la cuptor (cuptorul deja incins, normal) si se tine cca 15-30 minute. Apoi se pun albusurile batute spuma si se mai tine la cuptor pana se incheaga bezeaua - "Retete batranesti" - Maria Cristea Soimu/ pg.239

Pofta buna!

luni, 5 ianuarie 2015

1 borcan + zahăr + vinarom

... + o lumanarica rotunda + panglica de care vrem noi, eu am ales rosie, in ton cu Craciunul. Nu stiu altii cum sunt dar pentru mine Craciunul e rosu si verde, presarat cu auriu, chiar daca uneori ma mai contrazic...
Am vopsit borcanul pe interior cu vinarom alb, pe exterior l-am dat cu aracet apoi am presarat zahar. Peste zahar am dat iar cu "zeama" de aracet ca sa-l fixez. La gura am legat panglica rosie, inauntru am pus o lumanarica rotunda...et voila... ;;)
Nu-i ideea mea, am vazut-o si eu pe netul asta mare dar e romanțios tare!

Postari recente

Recent Posts Widget