duminică, 18 noiembrie 2018

Jurnal amestecat

Pentru azi…
Duminica, 18 noiembrie 2018, 16:56
Pe fereastra
Se insereaza, sunt nori grei, de ninsoare. Prea frig pentru jumatatea lui noiembrie. A si nins putin, conform prognozei meteo maine va ninge mai tare. Asta m-a facut sa pun hainuta de Craciun pe blog :)
In bucatarie
Acum ordine, vase spalate si ceva mancare prin frigider. Maine vreau sa fac, pentru prima oara, supa de dovleac.
  In casa
Curat si liniste.
Sunt imbracata
Tinuta lejera de casa. Bluza Oysho (nimic nou)
Ascult
Linistea…
Mesteresc
N-am mesterit mai nimic in ultima vreme, adica am inceput dar nu am dus la bun sfarsit. Sper ca vineri sa vopsesc trei scaune.
Citesc
La fel ca saptamana trecuta.
Intentionez
Sa reconditionez masina veche de cusut. V-am mai spus?
Ma gandesc…
La postarile pe care nu am timp sa le scriu in timpul saptamanii, desi imi doresc.
Una dintre ele ar fi doua retete incercate, mancate, laudate :) Nu sunt retete de post, imi pare rau ca va ispitesc, dar nu am fost destul de vrednica sa le postez pana miercuri ;))
Am invatat sa nu mai reactionez la reclamele de genul "cele mai bune...cele mai gostoase..cele mai, cel mai...bla, bla, bla
Dar credeti-ma ca aceste cornulete sunt de-li-cioa-se! 
Reteta video aici

Apoi ar fi aluatul de paste a la Jamie. In fapt reteta se numeste "Aluat de paste regal". Cred ca regal este un nume care i se potriveste pentru ca sunt extrem de gusoase si nu se compara cu nimic, dar absolut nimic, din ce ati mancat pana acum cumparat din comert. 
  Reteta pentru 8 portii:

  • 400 gr faina "00" de calitate plus o cantitate pentru pudrat. 
  • 75 gr semolia, in traducere "gris"
  • 12 oua mari
  • 2 linguri ulei de masline

Faina si grisul se amesteca. Se formeaza un locas in centru unde se adauga galbenusurile. Albusurile nu se folosesc, eventual se congeleaza si se folosesc cu alta ocazie.  Se adauga peste oua uleiul si 4 linguri cu apa rece. Se amesteca compozitia pana se obtine un aluant omogen si elastic. Aluatul se infasoara in folie alimentara si se lasa la odihnit 30 de minute. 
  Intinderea: Noi l-am intins cu masina de facut paste, dar se poate intinde cu facaletul, in mod traditional.
Aluatul se imparte in 4 parti egale care se infasoara in folie alimentara ca sa nu se usuce pana ii vine randul.
  Etapa 1: Lucrand cu fiecare buacat pe rand, aplatizati aluatul cu mana si rulati-l folosind treapta masinii corespunzxatoare celei mai mari grosimi, apoi setati cu doua trepte mai jos si treceti-l din nou prin masina pentru a-l subtia. 
Important: pliati aluatul si treceti-l din nou prin treapta pentru grosimea maxima - imi place sa repet acest procedeu de cateva ori, pentru ca astfel aluatul devine super fin  si transforma foaia dintr-una cu margini neregulate, intr-una care umple masina uniform. 
  Etapa a 2 a: incepeti sa rulati foaia prin toate treptele masinii, pudrand-o cu faina pe masura ce lucrati. Intoarceti manivela cu o mana, iar cu cealalta presati usor, pentru a evita formarea de cocoloase, suprapuneri si ondulari. Obtineti grosimea dorita - aproximativ 2 mm pentru forme precum linguine, tagliatelle si lasagne. Pentru orice fel de paste umplute, precum raviolli sau tortellini, subtiati aluatul pana la 1 mm, deoarece odata pliate in jurul umpluturii, vor avea tot 2 mm grosime.

Pentru mai multe idei va recomand cartea Jamie Oliver - Comfort Food
sau la adresa de aici, unde Genaro va va arata pas cu pas, cum sa transformati aluatul in orice forma doriti.

Imi doresc
O iarna usoara, fara geruri grele.
Sunt recunoscatoare
Pentru sanatate.
Astept cu nerabdare
.....primavara.
Imi place…
Mirosul de ceai de menta. Este pentru mine ca o masina a timpului, ma duce direct in copilarie, in liniste, in calm, in lipsa de griji, in armonie, langa oameni dragi si...mai tineri :)
Nu-mi plac…
Nedreptatile  care li se fac altora.  Sunt sigura ca nu sunt unicat, sunt convinsa ca multi simtiti la fel.  Daca ma gandesc bine, cred ca asta este trasatura mea de caracter cea mai neegoista, daca pot sa spun asa. Simt nevoia sa iau apararea omului, chiar daca mai intru si in bucluc. Din cauza asta pot parea artagoasa si pusa pe cearta, dar nu ma pot abtine…
Saptamana care a trecut
A trecut repede, a fost o saptamana banala. E bine!
Ieri…
M-am trezit cu o durere groaznica de cap, care se intindea pe spate si care nu mi-a trecut cu nimic.  Am fost imbufnata toata ziua.
Azi..
Duminica. Biserica si odihna.
Planuri pentru sfarsitul saptamanii…
<<Deja e sfarsitul saptamanii, asa ca o sa ma refer sa sfarsitul saptamanii viitore: in principal atentia noastra va fi indreptata catre Mura, pentru ca trebuie s-o ducem la doctor sa-I scoata firele de la cele trei operatii. >>Asta scriam saptamana trecuta. Misiune indeplinita, cu precizarea ca Mura are 4 operatii, nu 3 cum credeam. Trei sunt la vedere si nu ne-a trecut prin cap ca mai are una in interiorul piciorului.
Cateva planuri pentru saptamana care urmeaza
Deja e full…
Un citat preferat pentru azi...
"Ca chef, pastele mi-au schimbat viata, prin diversitatea de forme si dimensiuni, iar simtul proprietatii si mandria pe care le-am resimtit odata ce le-am preparat eu insumi, chiar mi-au dus activitatea la un nivel mai inalt" - J.O

O fotografie de azi... (de ieri, daca nu va e cu suparare)

Sa aveti o saptamana frumoasa!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă mulțumesc pentru vizită și comentarii, cu drag

Postari recente

Recent Posts Widget