joi, 15 octombrie 2015

Borș

Mama face bors de foarte, foarte multi ani. Pentru ca eu nu stiam reteta ei, si trebuia sa cumpar de la piata, pentru ca uitam sa iau de la tara bors facut de ea, m-am enervat si m-am pus pe facut bors, dupa reteta mamei, neaparat. De ce dupa reteta ei? Pentru ca nu da gres ;)) pentru ca nici ea nu "l-a nimerit" de la bun inceput, pentru ca s-a chinuit in timp, facand diverse combinatii de cantitati, pana i-a iesit. 

Ca sa iasa un bors foarte bun, avem nevoie de:
un borcan de 3 litri
huste - aprox 460 gr
  tarate - aprox 200 gr
  malai - aprox 135 gr
  o crenguta de visin cu cateva frunze - optional
Se pun toate intr-un borcan de 3 litri, peste care se toarna apa fierbinte pana la gura borcanului. Apa trebuie sa fie atat de fierbinte cat sa suportam sa tinem degetul in ea, fara sa ne opărim. Borcanul se tine intr-un loc cald - eu l-am pus in bucatarie pe aragaz - se acopera cu o farfurie si se lasa o zi, timp in care amestecam din cand in cand, in masura in care putem. A doua zi se pune borsul in sticla, iar peste hustele ramase se pune iar apa si se mai obtine o portie de bors.   
Si inca ceva foarte important! Va recomand sa folositi tarate si malai de la moara, de la tara de la rude, din piata de la taran, nu din comert. Nici macar de la plafar. Mama a folosit tarate de la plafar si nu i-a iesit.
Borsul este un produs greu perisabil, il puteti tine la rece si doua luni, doar ca i se va schimba culoarea. Din galbui se va face vinetiu, dar nu va speriati, este normal. Anormal este sa se pastreze galben, asa cum se intampla cu cel din comert :) 

6 comentarii:

  1. Mie nu stiu de ce nu mi se acreste:), mai cumpar din piata desi stiu ca multi se feresc ca sunt gretosi. Uneori il nimeresc, alteori nu. Anul trecut am renuntat la bors in favoarea moarei de varza...as vrea sa am o sursa sigura:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ha! Cica femeilor rele li se acreste :)) Tu esti buna, eu....... =))

      Ștergere
    2. :))))))
      N-o sa fac bors: daca-mi iese cad in depresie ca sunt rea, daca nu-mi iese cad in depresie ca nu mi-a iesit. Mai bine stau cuminte :)))

      Ștergere
    3. Tie n-o sa-ti iasa ;;) si apoi, de ce sa cazi in depresie ca nu ti-a iesit? Bucura-te ca esti un om bun dar fara bors facut in casa :))

      Ștergere
  2. Intr una dintre cartile lui Radu Anton Roman am gasit o reteta de bors care mi a placut.

    RăspundețiȘtergere

Vă mulțumesc pentru vizită și comentarii, cu drag

Postari recente

Recent Posts Widget