duminică, 5 iulie 2015

Din două cituri

Update - corect este ciUtura, sub forma asta este si in dex, am aflat din comentariul lui Coco - multumesc, Coco!
Las postarea asta cum este acum, nu mai editez :P

Citura, cel putin in zona de sud a tarii, este acel vas cu care se scoate apa din fantana. Totusi stau sa ma intreb daca este denumirea corecta sau cuvantul s-a distorsionat mult, pentru ca nu il gasesc in dex si nici la google imagini. In fine... Inainte vreme erau din lemn, acum sunt din metal. Din doua cituri, sotul meu a mesterit un... "ceva" :D, nu stiu cum sa-l numesc, dar e un instrument cu ajutorul caruia se aprind mai usor carbunii pentru gratar.
A imbinat doua cituri - una a ramas intreaga si a pus-o deasupra, pe cea de a doua a taiat-o si a decupat cateva orificii.

 In partea  de jos se pune hartia si i se da foc.
 In partea de sus se pun carbunii care se incing foarte rapid, apoi pot fi rasturnati in gratar. Bineinteles ca intre cele doua parti sunt cateva gauri, altfel nu ar putea sa ia foc carbunii. Si tot la capitolul "bineinteles" trebuie spus ca pentru o mai buna manevrare se pun si manere, altfel nu ar putea sa puna nimeni mana pe metal incins :D
Ideea nu ii apartine, astfel de instrumente se gasesc la hipermarketurile de casa si gradina, doar ca sunt cam mititele si sotul meu a vrut unul mare. A vrut si l-a facut :)
 Din ce a ramas am improvizat un suport pentru ghiveci, i-am lipit servetel cu motive florale, o sa-l pun la treaba, dar dupa ce il voi lacui. Am ramas fara lac (nu am stiut) si n-am putut sa-mi duc treaba pana la capat.


Sa aveti o saptamana frumoasa si racoroasa! Se pare ca vine vara cu adevarat, se anunta temperaturi maaaari :)

PS : mi-am amintit, fix acum, ca nu am postare cu mozaicul lunii iunie. Ups!

4 comentarii:

Vă mulțumesc pentru vizită și comentarii, cu drag

Postari recente

Recent Posts Widget