luni, 17 februarie 2014

Cum se pun ochiuri pe andrele - tutorial

Intotdeauana cand vrem sa punem ochiuri pe andrele, capatul firului il vom avea spre noi. El va fi mai lung sau mai scurt in functie de cate ochiuri avem nevoie. Evident ca daca avem nevoie de mai multe ochiuri el va fi mai lung si invers, mai putine ochiuri, fir mai scurt.
 Pentru inceput vom forma o bucla intre degetul mare si aratator.
 Ambele capete ale andrelelor le vom folosi, unite (eu am numai andrele circulare)
 Vom trage bucla catre firul care este agatat pe degetul mare.
 Si se vor trece andrelele dupa cest fir
 Acum vom avea o noua bucla sau un inel, cum doriti.
 Cu acest inel mergem catre degetul aratator...
 ...si vom trage firul de pe deget formand astfel ochiul de pe andrea.
 In imagine este ochiul format.
 Eliberam degetul mare:

 Si vom trage de fire pentru ca ochiul format sa fie strans pe andrele.
Apoi vom continua sa punem ochiuri pe andrele asa cum v-am aratat incepand cu fotografia nr.4.
Dupa ce am terminat de pus ochiurile, tinem cu atentie un capat al andrelelor, iar pe celalat il tragem cu grija si incepem lucrul. (va urma)
Spor la treaba!

sâmbătă, 15 februarie 2014

Prăjitura "Albă ca Zăpada"

Nu este nimic nou sub soare, dimpotriva. Sunt convinsa ca multe generatii de gospodine au preparat de-a lungul timpului aceasta prajitura. Bunica mea prepara des aceasta prajitura, de la ea a invatat si mama, acum eu :)
E un gust pe care il stiu din copilarie si de care mi-era dor, mai ales ca unul dintre fructele mele preferate este lamaia.
 Mod de preparare:
  • Pentru foi se amesteca ingredientele pana se obtine un aluat care se lasa la odihnit cel putin o jumatate de ora. Apoi se imparte in trei, se intinde fiecare foaie si se coace pe fundul unei tavi intoarse. 
  • Crema se prepara astfel: In primul rand laptele si faina se fierb la foc mic, amestecandu-se continuu, pana se obtine o pasta tare si se lasa la racit. Intre timp untul, care a stat la temperatura camerei pana devine moale, se amesteca cu zaharul zeama si coaja de lamaie, 2 plicuri de zahar vanilinat (optional). Dupa omogenizare se amesteca cu pasta formata din lapte si faina. Se amesteca impreuna si se obtine carema care se intinde intre foi. Se acopera cu folie alimentara si eventual deasupra se pune geva tare, gen tocator apoi se pune la rece.
Este o prajitura pentru care trebuie sa ai rabdare, intre preparare si consum se recomanda o pauza de cel putin cateva ore pentru ca foile sa se inmoaie.

Pofta buna!

marți, 11 februarie 2014

Cum se tricotează un buzunar ascuns - tutorial

Avem nevoie de :
  • bucata de material pe care o lucram
  • doua perechi de andrele, una de baza si una secundara
In zona unde vrem sa fie buzunarul se tricoteaza o bentita, eu am lucrat un ochi pe fata, unul pe  dos.
Aceasta va fi viitoarea clapa a buzunarului.
 Continuam lucrul si incheiem ochiurile de la clapa buzunarului, ca la o butoniera doar ca noi avem la buzunar dimensiuni mai mari, normal.
 Apoi ochiurile din stanga buzunarului le lucram normal.
 Cu andrelele de rezerva, pe dosul materialului, luam pe andrea exact numarul de ochiuri pe care le-am scazut la clapa buzunarului.
Tricotam pana ajungem in rand cu lucrul de baza, acesta fiind buzunarul propriu-zis.
 Lucrul va fi pe dos, vom tricota randul normal iar urmatorul pas important este sa ne unim in lucru cu andrelele pe care am tricotat buzunarul si sa le eliberam.
In imagine am notat cu nr.1 - andreaua de baza, iar nr.2 este andreaua pe care am lucrat buzunarul.
In acest moment in lucru nu mai este decat andreaua de baza, de andreaua secundara nu mai este nevoie.
 Se continua lucru atat cat este necesar, acesta fiind doar un tutorial nu am tricotat prea mult in partea de sus.
 Pe dos prindem buzunarul cu croseta.
  Pe fata, in final, va arata asa :

Spor la lucru!

duminică, 9 februarie 2014

Căciulă tricotată

Caciula tricotata din lana 100%, firul Red Heart. Lucrata cu firul in doua, pe 100 de ochiuri - pentru 61 cm,  andrele nr.4,  bentita este din 8 randuri, doua o.fata, doua o.dos. Scazatura din crestet este din 10 in 10, apoi din 9 in 9, apoi din 8 in 8 ochiuri si tot asa...
Caciula cantareste 60 gr.
O zi buna!

vineri, 7 februarie 2014

Ruladă cu gem - de post

Ingrediente:

Pentru aluat:
  • 800 gr faina
  • 500 gr margarina
  • 2 pliculete zahar vanilinat
  • 2 pliculete praf de copt
  • 2 linguri otet
  • 200 ml apa
  • 50 gr zahar pudra
  • un praf de sare
Umplutura
  • 1 borcan cu gem (am folosit de prune)
  • nuca, dupa gust
  • o lingurita cacao sau pudra de roscove

Mod de preparare:
Faina se framanta cu margarina, apa, praful de copt stins in otet, un praf de sare si zaharul pudra. Se lasa aluatul la "odihnit" aproximativ 30 de minute.
Aluatul se  imparte in doua, se intind doua foi. Pe suprafata lor se toarna gemul amestecat cu lingurita de cacao/pudra de roscove si nuca. Se ruleaza, se pun in tava si se coc la 220*C pana se rumeneste aluatul.

Pofta buna!

joi, 6 februarie 2014

Mica păturică

Motanul meu nu-i tocmai cel mai cuminte, dar cu toate astea e foarte rasfatat. Hm, tocmai rasfatul sa fie motiv de obraznicie? Posibil ;))
Si-a rupt, tragand cu ghearele si coltii, materialul care imbraca unul dintre etajele de ca casuta lui. Multa vreme am tinut deasupra, ca sa mascam ruptura, o paturica lila.
De curand mi-a venit ideea sa crosetez o mica paturica care s-a transformat in husa. Am ales culori pastelate de bej si bleu, combinate cu alb si maro inchis, modelul simple granny square.
Acum arata mai bine si sper sa ramana intreaga mai mult timp ;))

O zi buna!

miercuri, 5 februarie 2014

Covoraș rustic

Imi plac foarte mult modelele traditionale. Am incercat sa tricotez pe o fusta acest model - m-am inspirat de aici, este un model pentru ie, din zona Olteniei/Mehedinti - dar am constatat ca modelul nu se potrivea pentru ce vroiam eu. Am renuntat la bucata lucrata dar pentru ca nu as fi vrut sa o pierd m-am gandit sa fac un covoras rustic.
Am incadrat-o intr-o "ramă" rosie cu margine neagra, crosetata, si a iesit un covoras care mie imi place foarte, foarte mult, potrivit pentru casa de la tara.

O zi buna!

marți, 4 februarie 2014

Scăunel - "hăinuță nouă" prin tehnica șervețelului

Avem in sufragerie un scăunel banal, maro, tern, dar de care nu ne puteam lipsi pentru ca e totusi destul de practic (ne mai odihnim picioarele cand stam pe fotoliu :) ) Mai bine spus "aveam". Prin tehnica servetelului l-am schimbat total, acum e foarte shabby. Scaunul l-am "decupajit" de multa vreme, nu am o poza si before, ca sa va puteti da seama de schimbare.
 Decupajul este hobbyul meu preferat datorita schimbarilor radicale pe care le putem aduce oricarori obiecte, de la mici cutii de carton sau lemn pana la obiecte de mibilier.

O zi buna!

luni, 3 februarie 2014

Flori croșetate

Afara e frig si foarte gri, in casa se lucreaza la floricele colorate pentru inveselit perdele fade. Nu stiu cum vor arata, inca ma gandesc daca nu va fi prea colorata camera, dar fiind perdelele din casuta de la tara cred ca sunt potrivite, mi se pare ca dau o nota de rustic.
E nevoie de multe, cred ca am abia un sfert din cat ar trebui, dar si ghemele sunt multe asa ca spor la lucru sa fie!

O zi buna!

sâmbătă, 1 februarie 2014

Geantă tricotată

Nu imi place in mod special rozul ;)) dar stiu ca nu imi place cenusiul care este iarna pe strazi. Daca e sezon rece nu inseamna ca trebuie sa ne imbracam in negru si gri, e destul pe blocuri. 
Asa ca iata-ma cu o geanta roz, captusita :), lucrata pe andrele nr.5, firul e Golden Wool, 30% lana - 70%. Dar handmade 100% :)
Abia astept sa o port!

O zi buna!

Postari recente

Recent Posts Widget