duminică, 5 martie 2017

Lavanda, cercei, inel :)

Da, stiu, pare ca titlul nu are nicio logica si asa e! :))
De lene, sa nu fac doua, trei postari, am preferat sa le cuprind pe toate in una singura.
Conform titlului o sa va zic cate ceva despre  
✿ lavanda
Am fost hotarata, inca de anul trecut sa cultiv lavanda singura. Nu am gasit informatii pe net, toata lumea o vinde sub cele mai diferite forme, de la tufe, la unguente, sapunuri, sampoane & comp, dar nimeni nu explica cum se cultiva. Sau nu am gasit eu, nu stiu.
Am semanat initial fix cum fac cu tomatele sau ardeii. Adica in vase speciale, acoperite. N-a mers. A crescut anemica si putina. Apoi am semanat in ghiveci, am acoperit semintele cu foarte putin pamant si amlasat-o pe pervaz, la temperatura camerei. La noi e fluctuanta pentru ca tinem fereastra deschisa foarte ore pe zi. Nu a iesit multa, insa lastarii sunt mai vigurosi si putin mai multi decat la prima incercare.
Nu creste mult, inca nu stiu ce sa-i fac, ma gandesc ca trebuie sa o raresc dar inca pare foarte firava.
Nu am udat-o des, am ferit-o cat am putut de caldura excesiva, si am tinut-o chiar pe pervaz in dreptul feresteri deschise.
Deocamdata la atat se rezuma experienta mea in cultivarea lavandei, dar e doar inceputul. Ma incapatanez sa fac mari cateva tufe din ce se vede in fotografie, pentru ca stiu sigur ca este un soi extrem de frumos, rezistent si lemnos. 
Va urma! :)

✿ Cerceii 
Cum as fi putut eu sa rezist rozului. E imposibil!
Am fost sambata trecuta la Targul de martisoare de la Casa Universitarilor - Bucuresti. Facand o paranteza, ma bucur de toate targurile deschise in cinstea martisorului! Numai in Bucuresti au fost patru targuri despre care stiu eu. La Casa Universitarilor, Muzeul Satului, Muzeul Taranului Roman si in Piata Universitatii.
 Cu drag cumpar si daruiesc martisoare de la mestesugari! In ultimii ani am fost invadati de chiciosenii-hidosenii, ma bucur ca dispar, ma bucur ca era destul de aglomerat la targuri, ca lumea cumpara!
Asa...ce spuneam...a...roz :)
Nu stiu daca culoarea m-a atras mai mult sau miniaturile. Nu prea aveam ce sa caut la standul acela, mi-am facut loc printre adolescente :)) dar nu ma pot abtine. Si cu greu m-am hotarat ce sa cumpar. 
Ca sa intelegeti ce zic, vizitati blogul Nahoot Design sau pagina de FB.
M-a placut grija pentru detalii: cartea are file albe, iar cana cu cafea continut maro :)  desi, sa fim seriosi, cine vede asta?!

✿ Inelul
 Acum cativa ani, tot la un targ la MŢR am vazut o pereche de cercei lucrati in goblen cu motive traditionale. Mi-au placut tare, tare, pretul nu era mare, dar atat m-am codit ca pana la urma nu i-am mai cumparat. Mi-a parut rau, si la urmatoarele targuri la care am mai fost, am tot cautat-o pe doamna. In zadar! Nici macar nu am gasit pe cineva care sa lucreze asemanator.
Sambata, surpriza! Am gasit-o pe dna.Mariana la targul de martisoare. Iuhu! Mi-am cumparat inelul din fotografie, dar cercei nu avea genul meu. Erau lucrati foarte frumos, dar nu-mi placea montura.
Nu-i o problema, dna. lucreaza si pe comanda. 


11 comentarii:

  1. Eu am o tufa de lavanda obtinuta din seminte. Se prinde greu, dar e tare frumoasa. Inca nu rari plantutele si nici nu le scoate afara. Tine-le la caldura si lumina. Semintele inainte de semanare se tin 24 de ore la frigider, dar vad ca ai reusit si fara acest proces. :)
    Sa porti sanatoasa bijuurile cele dragute!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce pont interesant! Oare de ce se tin la frigider?

    RăspundețiȘtergere
  3. :) vad ca prinde putere si a crescut lavanda! Asa micuta nu as fi recunoscut o printre alte plantute. Ma bucur ca pot citi despre ea! :)
    Unde este casa Universitarilor in Bucuresti? Inelul imi place ffff mult!
    In general semintele puse la frigider sunt fortate/ pacalite sa germineze imediat dupa semanare si ar trebui ca numarul lor sa fie mai mare/ mai multe plantute. Am citit si eu despre asta intr o carte ce se ocupa cu tehnici de inmultire a plantelor. O saptamana frumoasa! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. F interesanta faza cu frigiderul!

      Casa Univ.este intre Pta Romana si Universitate, pe o strada paralela cu str Pitar Mos, amandoua paralele cu Magheru.

      Ștergere
  4. P.s. n-am reusit sa deschid linkul dna. Mariana...

    RăspundețiȘtergere




  5. Ce de roz pe aici! :))
    Sunt foarte dragute toate, sa le porti sanatoasa!
    Si mie imi plac mult lucrurile "handmade" si tare ma bucur cand pot sa-mi permit sa le cumpar (anul asta am luat niste martisoare facute manual, din ceramica si lemn, tare dragute). Am primit si eu un martisor care ti-ar fi placut - e o brosa cu o fata imbracata in costum national, cu parul lung, impletit intr-o parte, foarte reusita, facuta din fimo (cred) - mestesugarul e PhatCatRO (fat cat :D, ca si Costica), un artist din Bucuresti care nu are pagina de facebook actualizata si e pacat pentru ca lucreaza frumos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am gasit PhatCatRO - foarte frumoase!
      Costica sufera, ii mnanca Mura zilele =)) , poate mai slabeste si el :))

      Ștergere

Vă mulțumesc pentru vizită și comentarii, cu drag

Postari recente

Recent Posts Widget