marți, 21 octombrie 2014

Gem de ananas sau "o bunatate de gem"

Ingrediente :
  • 2 buc.ananas aprox 2 kg.
  • 300-400 gr zahar/kg de ananas necuratat (!!)
  • o lamaie curatata de coaja, eventual si o portocala (eu nu am pus) dar am pus coaja rasa de portocala (toate fructele si legumele le spal cu bicarbonat)
  • amestec de ghimbir (aprox.3 cm de radacina data pe razatoarea mica), 2-3 cuisoare, cateva bobite de cardamon, scortisoara si o steluta de anason

Mod de preparare :

Dupa ce sunt curatate, ananasul, lamaia si (eventual) portocala se maruntesc la robot si se pun la fiert impreuna cu zaharul. Spre final se adauga aromaticele, se mai lasa putin pe foc si e gata. 
Am gasit pe internet foarte multe retete unde se recomanda sa se puna apa. Mie nu mi-a sunat deloc bine si am avut dreptate. Ananasul are sucul lui, chiar prea mult, NU!!! are nevoie de apa.

Pofta buna si spor la treaba!

Jurnalul unei femei simple - 6

✿ Pentru azi...
marti, 21 octombrie

✿ Pe fereastra...
pare ca va fi o zi senina si calduta

✿ Sunt recunoscatoare...
pentru vointa, atunci cand o am.....

✿ In bucatarie...
putina debandada, vad ca de cateva zile nu mai golesc chiuveta seara, mai las cateva vasute si asta nu-mi place deloc.

✿ Sunt imbracata...
simplu, de casa.

✿ Mesteresc...
am inceput cateva proiecte crosetate, proiecte mici, mai mult de dragul culorilor. Inca nu stiu exact ce vreau sa fac, am ceva idei sa vad cum le finalizez. Mai vreau sa lucrez pe etamina un cadou pentru o prietena, sper sa fie o surpriza placuta.

✿ Intentionez...
intentionez multe :d

✿ Ma intreb...
ma intreb tot multe :p - pentru fiecare plan in parte, o multime de intrebari.

✿ Citesc...
nu prea mai citesc in ultima vreme dar ma gandesc la cateva titluri, sper sa ma si mobilizez...

✿ Sper...
ca unele lucruri sa se chimbe in bine.

✿ Astept cu nerabdare...
sa fac cumparaturi la o mare, maaare mercerie. Sunt curioasa ce-o sa gasesc pe acolo ;))

✿ Invat...  
  sa nu mai judec.

✿ In casa...
aproape curat - in bucatarie trebuie sa fac putina ordine - in rest e placut, liniste.

✿ Ma gandesc...
sa umplu casa de anason ;)) L-am descoperit ieri si sunt fooooarte incantata de miros, gust si forma.

✿ Ascult...
nu ascult nimic. Doar tastatura mai face ceva galagie.

✿ Un citat preferat pentru azi...
"Fii un om bun, dar nu pierde timpul sa dovedesti asta"

✿ Unul din lucrurile preferate...
cafeaua cu lapte.

✿ Cateva planuri pentru saptamana care urmeaza...
sa lucrez pe etamina.

✿ O fotografie de azi...

marți, 14 octombrie 2014

"Trandafiri"

O reteta veche de cel putin 48 de ani (!!!), luata dintr-o "Sanda Marin".
Ingrediente:

Aluat:
  • 400 gr faina
  • 30 gr drojdie
  • 2 oua intregi + 1 galbenus
  • 1 pahar cu lapte
  • 2 lingurite de zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 lingurita rom
  • vanilie/zahar vanilinat
Pentru crema:
  • 125 gr unt
  • 100 gr zahar pudra 
  • cacao - optional
Mod de preparare:

Se cerne faina intr-o covata si se face loc la mijloc. Separat se freaca drojdia cu cele doua lingurite de zahar si putin lapte, pana obtinem o crema. Se toarna peste faina apoi se adauga 2 oua intregi si galbenusul frecate cu sare, laptele cald, o lingurita de rom si vanilia/zahar vanilinat. Aluatul se framanta bine pana face basici -  trebuie sa fie potrivit de moale. Se pune la dospit.
Separat se freaca untul cu zaharul (si cacaoa) pana se obtine o crema.
Cand aluatul a crescut se rastoarna pe masa de lucru presarata cu faina, se intinde o foaie de 1 cm grosime, iar deasupra se intinde crema de unt intr-un strat cat mai egal. Se ruleaza sul si se taie bucati de 3-4 cm, care se aseaza pe una din fete, intr-o tava rotunda, unsa cu unt.
Bucatile nu se pun lipite una de cealalta, ca sa aibe loc sa creasca. Se ung "trandafirii" cu crema de unt apoi se coc la foc potrivit.

Pofta buna!

joi, 2 octombrie 2014

Mozaicul lunii septembrie 2014

Stiu ca s-a cam pus praful pe micul meu blog dar am "circumstante atenuante"
 Am prelungit vara cu un concediu petrecut in Grecia, Lefkada. Desi am petrecut clipe minunate, reintoarceea acasa a fost placuta, lina, nu am ramas cu nostalgii. Eu zic ca-i bine asa. Acum astept sa intru in rutina mea zilnica. E placut si linistitor sa stiu ca reintru in "matca"
 Daca ar fi sa caracterizez luna septembrie cu un singur cuvant, acesta ar fi o culoare : albastru. Albastru in muulte nuante. De la bleu la bleumarin si chiar turquaz. 
Natura e minunat creata si chiar daca stiu lucrul asta, parca sunt mereu luata prin surprindere de spectacolul pe care ni-l ofera.


La multi ani celor care poarta numele sfintilor Ciprian si Iustina!

luni, 1 septembrie 2014

Mozaicul lunii si o urare

A trecut si august dar mai mult, a trecut vara!! Cand??
Nu am sentimentul ca a venit toamna, pentru mine e inca vara sau o prelungire a ceea ce anul asta am numit "vara" - cred ca sunteti de acord ca am avut o vara ca o toamna blanda :) Luna august s-a scurs normal, fara incidente, boli sau alte peripetii nedorite ba mai mult, camara e aproape plina, roade au fost din plin. Doamne ajuta!
Iata cum a fost luna august pentru noi:
Azi, 1 septembrie, este inceputul anului bisericesc. "La multi ani intru Hristos", tuturor!

sâmbătă, 9 august 2014

Jurnalul unei femei simple - 5

 



✿ Pentru azi...
sambata, 9 august

✿ Pe fereastra...
senin, foarte senin. Zi de vara adevarata.

✿ Sunt recunoscatoare...
pentru sanatate.

✿ In bucatarie...
gatesc mancare de fasole si un fel de zacusca mancare. Trei ochiuri de la aragaz sunt aprinse si in momentul asta fug sa vad ce fac ardeii si vinetele pe care le-am pus la copt ;)) Revin...   La bucatarie e totul in ordine, nu s-a ars nimic ;))

✿ Sunt imbracata...
simplu, de casa.

✿ Mesteresc...
lucrez tot la esarfa. Deh, vara merge mai greu crosetatul..

✿ Intentionez...
intentionez multe :d

✿ Ma intreb...
ma intreb tot multe :p - pentru fiecare plan in parte, o multime de intrebari.

✿ Citesc...
in ultima vreme am citit cursuri.

✿ Sper...
sa reusesc sa fac schimbarile pe care le doresc de multa vreme.

✿ Astept cu nerabdare...
concediul!!!!

✿ Invat...  
  concret...ce ni s-a predat la curs

✿ In casa...
curat, placut, liniste.

✿ Ma gandesc...
am o multime de lucruri la care ma gandesc, am multe planuri, vreau sa le pun in aplicare. Nu e usor ce mi-am propus si de aceea e si foarte important sa realizez.

✿ Ascult...
zgomotul de fond de afara. Mi se pare o zi destul de agitata, chiar daca e sambata.

✿ Un citat preferat pentru azi...
"Daca exersezi, perseverezi"

✿ Unul din lucrurile preferate...
serile de vara.

✿ Cateva planuri pentru saptamana care urmeaza...
pfff...sunt multe.

✿ O fotografie de azi...
Nu e chiar de azi dar e de sezon :)

joi, 31 iulie 2014

Demachiant 100% natural

Nici nu mai stiu daca reteta am citit-o pe undeva sau ideea mi-a venit pur si simplu. Cert este ca miere+malai = demachiant natural foarte eficient. De ce e foarte bun? Pentru ca are capacitatea de a curata machiajul, fara sa mai fie nevoie de demachierea clasica, lasa fata curata si fina. 
O prietena m-a intrebat "curata si rimelul?" Ups...nu stiu pentru ca folosesc foarte, foarte rar. Atat de rar incat nici nu mai stiam daca am asa ceva in trusa de mahiaj. Dar am ;)) , aseara l-am folosit dupa muuuuulta, muulta vreme, si surpriza : demachiantul meu homemade a reusit sa curete si rimelul!!! Cred ca e important sa spun ca nu incarc genele cu rimel, dau un strat foarte fin, si nu am unul rezistent la apa.
Demachiantul se prepara foarte usor dar nu as putea sa va dau cantitati exacte pentru ca fac totul ochiometric. Se amesteca aproape in cantitati egale insa mierea trebuie sa predomine si nu malaiul, consistenta trebuie sa fie moale, fluida. Malaiul are proprietatea de a curata, iar mierea de a hrani si hidrata. De unde stiu? Se simte :)
Demachiantul se aplica pe fata cu degetele, pur si simplu, se freaca usor, cu miscari circulare. Se clateste cu apa.

sâmbătă, 26 iulie 2014

"Condurii" mei

Cand am plantat pentru prima oara condurii doamnei, era acum ceva ani si habar nu aveam ce fac, habar nu aveam ce seminte am cumparat, am facut totul dupa "ureche", cum se spune. Ba chiar uitasem ca am plantat ceva in locul acela cand m-am trezit cu niste flori frumoase. Ulterior nu am mai plantat, pana anul asta. 
Am cumparat seminte pentru planta cu tulpina taratoare dar m-am trezit cu tulpina urcatoare.

Ca sa ma bucur cat mai mult de ei, am adus cativa lastari si acasa, de la tara, si i-am plantat in jardiniera. Florile s-au lasat putin asteptate dar mare mi-a fost bucuria cand am vazut primul boboc.




 Marea mea surpriza a fost sa aflu ca sunt plante medicinale, comenstibile si carora li se pot da si alte  intrebuintari cum ar fi pesticide naturale sau plante companion. La calitatile practice ale plantei trebuie sa le adaugam si pe cele olfactive : condurasii miros foarte frumos :)
Mai multe puteti citi aici.
V-am convins? 

miercuri, 16 iulie 2014

Fructe confiate

Nu e pentru prima oara cand confiem fructe dar e prima oara cand le-am confiat eu. Se pare ca am reusit pentru ca au gustul pe care il stiu de la cele facute de mama. Seamana foarte tare la gust cu jeleul acela din copilarie. Va mai amintiti?
La prima vedere ar putea fi de speriat confierea fructelor, pentru ca necesita mult zahar dar nu sunt niste fructe pe care le consumam ca atare, ci le folosim in deserturi.

Visine confiate - fara samburi
Concret, iata cum se face:

Avem nevoie de:
✿  1 kg fructe
✿  1 kg zahar
✿  250 ml apa

  1. 800 gr zahar se fierb in cei 250 ml apa pana se leaga siropul. Fructele se pun in siropul racit si se amesteca usor.
  2. Se lasa in sirop o ora apoi se fierb 10 minute - fructele rama acolo pana a doua zi.
  3. Se adauga restul de zahar si se pun din nou la fiert 10-15 minute - se lasa la racit apoi se scot intr-o sita.
  4. Dupa ce s-au scurs se pun la uscat/deshidratat, se tavalesc prin zahar apoi sunt gata de pus in casoleta.
 Am uscat fructele la deshidrator dar se pot usca la soare - mama asa le-a facut pe primele, acum cativa ani - sau in cuptor, la foc mic, cu usa deschisa.

Spor la treaba!


Postari recente

Recent Posts Widget