Pagini

marți, 26 iulie 2022

Maramures 2022 - 3

Maramures 2022 - 1

 Maramures 2022 - 2 

Au urmat doua zile caniculare, pe care le-am petrecut la Ocna Sugatag. La strand sunt cateva bazine cu apa dulce dar foarte rece - in care nu am intrat!! - si tobogane, dar si un bazin cu apa sarata, cu ideala temperatura de aproximativ 30*C , dupa parerea mea. Nici macar acum, cand sunt caldurile astea nebune, nu suport apa rece. Temperatura ideala, pentru mine, este de 30-32*, dar asa ceva gasesc doar acasa, in cada :D sau in statiuni balneo. 

La Ocna Sugatag concentratia de sare a apei este cea mai mare din Romania. 

Elena, de fericire ca s-a vazut intr-un loc cu multa apa, zburda ca o caprita ;))


Maramuresul se identifica, cumva, cu manastirea Barsana - un loc deosebit, unde maestria localnicilor se remarca din plin! Nu ai cum sa mergi in Maramures, fara sa vizitezi Barsana. 
Am cumparat de acolo ulei esential de lavanda, 10 lei sticluta - si sirop presat la rece de tei si muguri de brad. Toate preparate de maicute. 

Din seria "taurasul Ferdinand" ;)) 

 



Foarte aproape de Barsana, este localitatea Stramtura - in drumul catre Borsa. La proximariv 2 km, pe deal, este, mai putin cunoscuta, manastire Stramtura. O "sora mai saraca", dar care incepe sa fie din ce in ce mai cunoscuta. Drumul nu este usor, dimpotriva, la un moment dat chiar foarte stramt, doar pentru o masina. Daca ajungeti prin zona, conduceti foarte prudent, poate aparea oricand o masina din fata, iar drumul este si serpuitor si cu vizibilitate redusa datorita vegetatiei. 
O manastire mica, dar plina de har, inca in constructie. La subsolul bisericii, unde se tin si slujbele, este icoana facatoare de minuni a Sf Parascheva. 

Oricine ajunge aici, este primit cu bratele deschise. Am fost invitati sa vizitam atelierul de sculptura, unde am avut ocazia sa vedem in lucru o poarta maramureseana si sa stam la "un pahar de vorba" cu mesterii. Sa va mai spun ca am vorbit de parca ne cunosteam de-o viata?!

 





 




Am plecat de acolo cu gandul ca vom reveni, cu ajutorul lui Dumnezeu, intr-o buna zi, pentru a treia oara... :)  (prima oara am fost acolo in 2018)
La pensiune bucurie mare pentru Elena pentru ca si-a mai facut o prietena, pe micuta A., nepoata doamnei care a gatit pentru noi....

 

......si un prieten, pe G, baiatul vecinilor. 

 


 
 In drum spre casa am facut un popas la manastirea Rohia. 




Va urma!


duminică, 24 iulie 2022

Maramures 2022 - 2

Maramures 2022 - 1

 Maramures 2022 - 3 

De Sf. Ilie am participat la slujba la manastirea Barsana, apoi am mers mai departe catre Sighetu Mamatiei, ca sa ii aratam Elenei unde se agata harta in cui :), am zabovit putin si la Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

Din Sighet, urmatorul popas a fost Sapanta.
Biserica din Sapanta - interior 


Biserica din Sapanta - detaliu strana 

Nu e vesel nimic...

De la Sapanta, am plecat cu entuziasm spre Sarbi, la Casa Muzeu (casa unor localnici, pe care au transformat-o in muzeu), unde am aflat cu tristete ca proprietarul a decedat acum 2 ani. Insa doamna ne-a primit cu aceeasi caldura ca in 2018.



Inca mai coase camasi, desi nu mai vede atat de bine, iar ochii o dor de la prea multa concentrare. Are in lucru o camasa barbateasca, din care am fotografiat cateva detalii. Fara cuvinte......




Ne-am bucurat de vizita, insa am plecat de acolo cu o strangere de inima. Se duc batranii cu toate cunostintele lor, pentru ca tinerii fie nu mai sunt aici ca sa invete, sau daca sunt, nu mai vor sau nu au timp :(
Maneca de la o camasa femeiasca


 

La pensiune a venit o familie cu un baiat, fericire mare pe Elena ca are partener de joaca :)

Va urma! 

joi, 21 iulie 2022

Maramures 2022 - 1

Maramures 2022 - 2 

Maramures 2022 - 3

Mi-am dorit lapotop, in primul rand, ca sa pot posta in concedii, zilnic. Insa noi umblam atat de mult, incat seara sunt prabusita de oboseala si nu-mi doresc decat sa dorm. 

Acum suntem intr-un mic concediu in Maramures, ne-am pornit la drum luni dimineata, am oprit putin in Alba Iulia, cat sa ne dezmortim, apoi ne-am continuat drumul. 

In curtea Catedralei, in Alba, mirosind trandafiri - foto varianta 2022. Avem si varianta 2019, trebuie sa caut fotografia





Cand spui Maramures, spui Mocanita. Am cumparat biletele on line, stand pe o bancuta in Cetatea Alba Carolina, la o inghetata - copiii sub 6 ani au gratuitate. 
De departe, probabil unul dintre cele mai bine organizate lucruri din Romania, este acest circuit.
Dupa cum spuneam, am cumparat biletele on line, cu masa inclusa. Am primit doar confirmarea platii, urmand ca in ziua calatoriei sa mergem la casa de bilete unde se dau biletele si cele 4 vouchere pentru:
1 - o masa calda
2 - cafea, ciocolata calda 
3 - patiserie (o gogoasa mare simpla sau cu branza, la alegere)
4 - o bautura (bere sau suc)
Stiam la ce sa ne asteptam, fiind deja a doua oara cand ne plimbam cu aceasta mocanita, dar tot am avut surprize placute! 
Au modernizat wc-urile, iar in fiecare toaleta sunt dispensere cu dezinfectat pentru a putea dezinfecta capacul de la toaleta, clanta si maneta cu care se trage apa. In general, am invatat-o pe Elena ca se trage apa punand putina hartie igienica pe clapa si ca deschidem usa toaletei cu cotul sau ne protejam cu putina hartie igienica. Aici nu a mai fost nevoie, pentru ca am avut posibilitatea sa dezinfectam tot. Bineinteles ca ne-am si spalat pe maini. Dispenserele cu sapun si apa se activeaza cu senzori, practic nu e nevoie sa pui mana pe nimic. Deci se poate sa mergi la o toaleta publica si sa-ti mai si placa!!!












Usor plictisita pentru ca nu se mai vedea luminita de la capatul tunelului, adica prima oprire :))))

I-am promis, chiar daca nu sunt de acord cu aceste chimicale, ca la prima oprire ii voi cumpara o ciocolata calda - am stat la unul dintre vagoanele-terasa si i-a fost putin cam frig la inceputul calatoriei.






La capat, calatorii din fiecare mocanita sunt intampinati de un grup de dansatori.




Se imprieteneste foarte usor cu orice copil - acolo incerca sa-si faca o noua prietena...
.....si a si reusit.
O mocanita vine, alta se pregateste de plecare.
Flori din salbaticie, pentru o batrana locomotiva
La un moment dat, pe traseu, ne-am intalnit cu un alt tren care venea
Oprire pe drumul de intoarcere








De acolo, am mers la Cascada Cailor - pentru cascada se urca cu telescaunul din Borsa, apoi este un traseu de aproximativ 15-20 de minute, si nu inteleg de ce pe indicator este scris ca se parcurge traseul in 40 de minute. Dupa cum spuneam, am urcat si am coborat cu telescaunul, dar daca vremea e buna, nu va grabiti si sunteti odihniti, puteti cobori pe jos.  
Fiind seceta, cascada are un debit mic. 




 
Daca ati avut rabdare sa parcurgeti toata aceasta postare, cu 46 de fotografii, va multumesc! :)
Va urma!